Hastalara uygulanan cerrahi operasyonlardan sonra reanimasyon uygulamasına geçilir. Reanimasyon ameliyattan çıkan ve hala antestezi etkisi altındaki hastanın uzman hekimler tarafından ısıtma, oksijen desteği ve nemlendirme özelliği taşıyan veteriner kuvözlerindeki yoğun bakım işlemine verilen genel addır.
Evcil hayvan ameliyatlarında da insanlardaki gibi anestezi uygulanmaktadır. Çünkü hayvanlar da ağrıyı ve acıyı hisseder. Genel yada lokal uygulanan anestezi her evcil hayvanda farklı etki ve sonuçlar yaratmaktadır.
Minik patiler de ameliyat öncesinde strese girerek heyecanlanırlar ve vücutları normalden fazla adrenalin salgılamaya başlar. Adrenalin hormonu çok yüksek seviyelere ulaşırsa ameliyat esnasında verilecek narkoz da artırılmak zorunda kalınacaktır. Bu da küçük patide ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple ameliyat öncesinde minik patilere sakinleştirici ilaçlar verilerek adrenalin hormonu kontrol altına alınır.
Ameliyat esnasında uygulanacak narkoz damar için serumla verilebileceği gibi maskeleme yöntemi ile de uygulanabilir.
Ameliyatı biten hasta yoğun bakıma alınarak gözetim altında ameliyattan uyandırılmaktadır. Bu uyandırma da en az anestezi kadar önemli ve riskli bir aşamadır. Sürekli gözlem ve kontrol gerekir. Patinizin kusması, ilaçların etkisi ile kendisine zarar vermesi, çeşitli sebeplerle solunum durması gibi sonuçlar gözlemlenebilir.
Ameliyat öncesi ve ameliyat esnasında verilen ağrı kesicilerin yanı sıra ameliyattan sonra da hastalara ağrı kesici verilmesine devam edilir. Çünkü anestezi etkisinden çıkan minik patinin en az 3 gün daha ağrı çektiği bilinmektedir. Bu sebeple ameliyattan çıkan patiye uyandıktan sonra düzenli olarak ağrı kesicilerin uygulanması gerekir. Ancak bazı ağrı kesiciler bazı hastalar ve vakalar için riskli sonuçlar yaratabilir. Hekiminize danışmadan patinize ağrı kesici vermemeniz en doğrusu olacaktır.
İşte minik patinin ameliyathaneden çıkarılarak kendisine geldiği bu süreç içerisinde uygulanan her türlü iyileştirmeye reanimasyon denilmektedir. Bu süreçte hastanın narkoz etkisinden kurtulması, ameliyatın başkaca yan etki yaratıp yaratmadığın gözlemlenmesi, gelişebilecek semptomlar için önlem alınması ve hastanın sağlıklı bir şekilde uyanmasının sağlanması gerekir. Özellikle ameliyat sebebiyle bir süre yoğun bakımda kalmasına karar verilen hastalar için reanimasyon süreci kritik önem taşır.
Reanimasyon uygulamasının uzman veteriner hekimler tarafından, donanımlı kliniklerin yoğun bakım servislerinde gerçekleştirilmesi gerekir.